Sök
Stäng denna sökruta.

De tog hem vinsten i årets omgång av För-orten

Av 530 sökande blev det till slut tre – tre team som imponerade stort med sina idéer, driv och ambitioner. I årets omgång av tävlingen För-orten lyfte de fram innovation, samhällsnytta och kreativitet på ett enastående sätt. Här får du lära känna vinnarna och deras spännande resor – från idé till verklighet.

Hestia

Kan ni berätta mer om vilka som står bakom Hestia?

Ali Kadem: Jag är 21 år gammal och uppvuxen i Kristianstad, Gamlegården. Teknik, träning och entreprenörskap har alltid varit stora intressen för mig. Det började redan i högstadiet när jag ville göra en personlig förändring genom träning. Det gick så bra att jag blev känd som ”PT” bland mina vänner, och det ledde till mitt första projekt – Project Hercules, en träningsapp som skulle göra träning roligare genom gamification.

Även om det projektet lades ner lärde jag mig mycket om entreprenörskap. Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår för att jobba med försäljning och lära mig mer om affärsutveckling. Nu studerar jag elektroteknik och automation och planerar att vidareutbilda mig till civilingenjör. Jag har alltid haft en drivkraft att skapa lösningar som verkligen gör skillnad.

Ali Chahrour: Jag är 22 år och kommer från Helsingborg, men mina rötter är i Libanon. Jag har alltid haft ett stort intresse för att bygga och förverkliga idéer. Sport har också varit en stor del av mitt liv – först fotboll och nu kampsport.

Min väg till teknik var inte självklar. Jag började faktiskt på läkarprogrammet i Polen, men efter två år insåg jag att det inte var rätt för mig. Jag valde att avsluta mina studier där och istället satsa på en teknisk karriär. Nu studerar jag elektroteknik och automation vid LTH och planerar att fortsätta med civilingenjörsprogrammet. Med Hestia vill jag skapa något som verkligen kan hjälpa människor.

Berätta kort om Hestia. Hur kom ni på idén och vad är er vision?

Idén till Hestia föddes för ungefär 1,5 år sedan, efter att min lägenhet brann, säger Ali. Det var en traumatisk upplevelse, och jag började fundera på varför det inte finns enklare och mer effektiva lösningar för att förebygga den typen av problem.

Vi möttes i skolan efter branden och började prata om hur vi kunde lösa detta. Vi spenderade många sena kvällar med att diskutera olika idéer och tillvägagångssätt. Till slut landade vi i en lösning som vi båda tror starkt på.

Vår vision är att Hestia ska bli lika självklar i varje hem som brandvarnaren. Men vi nöjer oss inte där – vi vill skala upp och nå så många som möjligt globalt. Det är en resa utan slutdestination.

På vilket sätt har deltagandet i För-orten varit till nytta för er?

För-orten har varit otroligt viktigt för oss. Vi har fått möjlighet att bygga ett starkare nätverk och fått värdefull vägledning från både mentorer och andra deltagare.

Vi har också fått bättre koll på hur vi kan utveckla vår idé och nå ut till rätt personer. Det har varit inspirerande att möta likasinnade människor som också vill skapa något stort. För-orten har fått oss att tänka både bredare och större.

Hur var känslan när ni vann För-orten?

Det var helt obeskrivligt. Vi såg tävlingen som en del av vår resa, inte som slutmålet, men att vinna gav oss verkligen en enorm glädje. Det kändes som ett kvitto på allt hårt arbete vi har lagt ner.

Att stå framför en stor publik och få erkännande för vårt arbete var en fantastisk känsla. Det gav oss ännu mer motivation att ta nästa steg och förverkliga vår vision.

Det är lätt att ibland tvivla på om allt man offrar är värt det, men vinsten tog bort den tvekan. Nu känner vi oss ännu mer drivna att fortsätta framåt och förändra inte bara en industri, utan kanske till och med världen.

Fixa

Kan ni berätta mer om vilka som står bakom Fixa?

Nadja: Jag är uppvuxen i Vällingby och bor nu i Jakobsberg med min man och våra tre barn. Kreativitet och skapande har alltid varit en stor del av mitt liv. När man inte har mycket resurser men mycket driv och nyfikenhet lär man sig bli en kreativ problemlösare. Jag har jobbat både på reklambyrå och inhouse, pluggat socialt entreprenörskap och drivit en hållbar inredningsstudio med fokus på miljöer för barn och unga. Jag tror helhjärtat på att fler perspektiv skapar smartare, roligare och mer kreativa lösningar. Jag älskar att arbeta i sammanhang där jag får lösa problem tillsammans med modiga och snälla människor.

Rebecka: Jag är uppvuxen i Jordbro och bodde där tills jag var 27. Jag har pluggat juridik och tog juristexamen 2008, trots att jag insåg under studierna att juridik inte var något för mig. Men i sann ”duktig flicka”-anda tog jag examen ändå. Efter det halkade jag in på en tech-startup och har sedan dess arbetat med försäljning och customer success på olika SaaS-bolag. Just nu jobbar jag med försäljning och partnerskap på fintech-bolaget Treyd. Jag bor i Solna och är ensamstående med två barn.

Felix: Jag är uppvuxen i både Stockholm och Jämtland, men bor sedan några år i Årsta. Innan jag började som systemutvecklare arbetade jag som kock. Det var kul, men jag känner att jag får utlopp för min problemlösning och kreativitet på ett helt annat sätt genom programmering. Jag brinner för att skapa användbara och enkla produkter som faktiskt löser problem.

Berätta kort om Fixa. Hur kom ni på idén och vad är er vision?

Nadja och jag träffades på förskolan där våra barn gick i samma grupp, berättar Rebecka. Att båda våra söner senare skulle få ADHD-diagnoser var ingen överraskning, men kanske en förklaring till varför vi kände så stark samhörighet från början. Vi överlevde småbarnsåren tillsammans, och efter ett tag började vi prata mer jobb än barn.

Ett ämne som alltid återkom var barnkalas. Antingen planerade vi kalas för våra egna barn eller försökte få ihop presenter och planer för någon annans kalas. Vi insåg båda att det tog orimligt mycket tid och energi. Så vi började drömma om en tjänst som skulle göra livet enklare för oss. Strax innan vi anmälde oss till För-orten träffade vi Felix, som blev den sista pusselbiten i vårt team.

Vår vision med Fixa är att minska stress och sprida glädje genom att skapa empatiska och smarta lösningar baserade på insikter om våra användares behov.

På vilket sätt har deltagandet i För-orten varit till nytta för er?

För-orten har hjälpt oss att gå från en spretig vision till en tydlig affärsidé. Med hjälp av coachning och stöd under tävlingen har vi fått en klarare bild av vad vi ska göra och hur vi kan tjäna pengar på det.

Vi har blivit pushade att tänka om flera gånger och det har varit precis vad vi behövde. Nu har vi en tydlig plan för hur vi ska förverkliga Fixa. Det har varit tufft, roligt och otroligt lärorikt.

Hur var känslan när ni vann För-orten?

När domarna började läsa upp motiveringen till det andra vinnarteamet och vi hörde ordet ”Fixa”, var det som om allt vårt slit under de senaste månaderna fick sin belöning.

Bara att komma till final var stort, men att faktiskt vinna och få tummen upp från en jury med framstående personer inom näringslivet är en enorm bekräftelse. Det visar att vi är på rätt väg och ger oss ännu mer energi att fortsätta framåt.

Nu är det bara att gasa på!

Nexilink

Vilka står bakom Nexilink?
Leyl Cumar och Abdi Ahmed Mohamud. Vi är två erfarna socionomer med lång erfarenhet inom socialtjänsten.
 
Berätta kort om Nexilink. Hur kom ni på idén och vad är er vision?
Vi studerade socionomprogrammet tillsammans för flera år sedan och har hållit kontakt som yrkesverksamma socionomer. Genom våra erfarenheter har vi identifierat utmaningar och, med våra insikter, även en lösning. Vår vision är att stärka välfärdssektorn med hållbara personallösningar som gör skillnad för samhällets mest behövande.
 
På vilket sätt har deltagandet i För-orten varit till nytta för er?
Vi är otroligt tacksamma eftersom det har gett oss kunskap, lärdomar, exponering, ett kontaktnät och kapital som vi aldrig skulle ha fått tillgång till annars. Eftersom vi själva kommer från förorten har vi tidigare haft svårigheter med att få dörrar att öppnade.

Hur var känslan när ni vann För-orten?
En fantastisk känsla, helt otroligt. Att få den valideringen och att tävla med 530 andra bolag och vinna är motiverande för oss. Att dessutom få detta inför en jury i toppskiktet är obeskrivligt.