I Våra förebilder möter vi sociala entreprenören Cem Celepli Atci – grundare och VD för digitala kurator plattformen Snaptive. Cem är utbildad socionom som bestämde sig att jaga sin ambition att ge alla ungdomar rätten att må bra. Hör honom berätta om vikten av psykisk hälsa, uppväxten i Flemingsberg, hur idén till Snaptive kom till och mycket mer. Missa även inte hans 3 bästa tips till nyblivna entreprenörer.

Intervju med Cem Celepli Atci

Berätta om dig själv

– Jag heter Cem Celepli Atci, jag är 27 år gammal. Grundare och VD för Snaptive.

Vad är Snaptive? 

– Snaptive är en app där man kan bli uppkopplad med en kurator inom 30 minuter och vi garanterar anonymitet, tillgänglighet och tillit. Tillit skapar vi genom att vi är tillgängliga 19 timmar om dygnet, året om. I skolor till exempel är skolkuratorn bara tillgänglig från 8 till 16. Vi vet att problemen inte upphör då och det tror vi skapar förtroende och tillit för oss som kuratorer.

Varför är elevhälsan så viktigt?

– Vi känner att, för att vi ska få bra skolresultat i Sverige så måste hälsa kommer först men det tror vi också med allt annat. Har du inte en bra hälsa då kan du inte heller ha ett hälsosamt socialt liv eller studier och därför tror vi att det är väldigt viktigt att få rätt verktyg i ung ålder och kunna jobba med det.

Hur började din resa som entreprenör?

– Det började med att vi såg ett problem och det tror jag är grunden i en entreprenörs resa. Vi skrev en c-uppsats som handlade just om hur behandlings arbetare kan tillgodose ungdomars behov och bägge parterna sa att vi behöver vardagliga dialoger. Då tänkte vi – vi skapar en sociala medie app där man blir uppkopplad med en kurator direkt. Så det började med att man är lösningsfokuserad och ser lösningar istället för problemen.

Varför har du tagit den vägen?

– För mig var det ganska självklart när jag såg att det var ett så stort behov. Ungdomarna ville ha det, behandlingsarbetare visste hur viktigt det var men ingen gjorde det. Jag kunde inte bara säga nej till en sån utmaning. Vi har mött flera barriärer men vi har kände att det var det här vi signade på och då ska vi ta oss igenom de utmaningarna också.

Vad har du för bakgrund? Vem är Cem utöver Snaptive? 

– Jag är en 27 åring kampsports nörd, som gillar hälsa väldigt mycket. Jag har idrottat själv så jag håller mig väldigt aktiv och ägnar resterande tid åt mina intressen, vilket är socialt arbete. Och jag brukar säga att hela mitt liv går ut på att förstå psykisk hälsa och fysisk hälsa. Jag försöker vända på det och inte tänka på det negativa genom att säga psykisk ohälsa eller fysisk ohälsa. Det ska alltid vara positivt laddat.

Du sa att du var uppväxt i Flemingsberg, hur har din uppväxt präglat dig?

– Jag har ju alltid älskat Flempan och förorten och jag tycker att det finns ett liv där som inte man kan relatera till om man inte är därifrån. Men jag tror jag har varit väldigt begränsad i att inte passa in i den stereotypa bilden av en socialarbetare som oftast är en kvinna. Sen är det ju ofta myndigheter involverade där socialarbetare arbetar, exempelvis socialtjänsten. Så det har varit väldigt svårt med tanke på nätverken som finns därute. I din roll som entreprenör och speciellt som social entreprenör sa har man inte exakta människor att vända sig till men jag har faktiskt haft den turen att jag är uppväxt i en generation där många av mina vänner och dem som har varit runt mig också har velat göra någonting för våra yngre generationer och då har man varit suttit och varit kreativ och lösningsfokuserad tillsammans. 

Var kommer din drivkraft från?

– Min drivkraft kommer från att jag vet värdet av att ha en samtalskontakt och prata med någon och det känns inte som om man förstår det idag. Killar gör inte det. Tjejer gör inte det. Sen finns det enstaka som självklart gör det. Man får inte prata känslor, eller man ska inte prata känslor för allting ska bara vara positivt hela tiden. Jag tror att om man lär sig att det är okej att prata om sina känslor och att man mår bättre utav det och får strategier på hur man gör det, då får man se till vilken nivå man kan ta sig själv. Det är precis som jag beskrev med företaget också, att du måste njuta av processen. Alla kommer möta motgångar men vad kommer du att lära dig av dem? Har vi friska barn då kommer vi ha starka vuxna också.

Hur funkar appen?

– Appen är väldigt simpel. den är som sociala medier, du skriver in vilken mejladress du vill ha uppkopplad, sen skriver in en kod som du får från oss. Efter det fyller du på en enkät för att vi ska förstå vart du befinner dig i ditt liv just då. Sen skapar du ett konto. Detta är de första tre stegen du tar och sen så får du upp en notifikation som säger, vill du chatta med en kurator. Då får du chatta med en kurator direkt. 

Många har inte förtroende för att de fastnar mellan stolarna men hos oss krävs det bara två steg sen börjar du skriva av dig. Du blir inte bollad från olika instanser. Du får också mer förtroende för våra kuratorer för att vi tillgängliga 19 timmar året om. Det är ingen annan i Sverige. Det är det de känner att de har behov av. Att dem behöver känna att någon är där när dem faktiskt behöver det, inte när vi kan ge dem den tiden.

Vad är dina största hinder, personligt och professionellt? 

– Personligen har det väl varit att skapa nätverk och möta rätt folk och det tror jag beror på mitt val, vart jag befinner mig i mitt liv helt enkelt. Jag är ganska ung och jag har inte varit yrkesverksam så länge och då kanske man måste landa lite i vart man är och förstå branschen ännu mer.

Den här serien som vi spelar in den heter våra förebilder. Vad har förebilder haft för roll i ditt liv, din entreprenörsresa och vem är din förebild? 

– Jag har ingen direkt förebild och den här frågan har jag brottats med i många år för jag har funderat på vem jag ser jag upp till. Grejen är att jag ser upp till olika delar hos olika individer och det tror jag är en fördel som jag har haft sen jag var ung. Att jag har sett en person och tagit ut det goda och lärt mig av det. Se även sett det onda men då har jag tagit till mig vad jag gör för att inte hamna där. Så jag tror inte det är en person utan många människor som har visat mig rätt och fel och som jag lärt mig av.

Vad är dina tre bästa tips för en nybliven entreprenör? 

– För tipset är agera snabbt. Ser man en lösning eller om man ser en lucka så ska man börja jobba med direkt och vara ganska impulsiv. Nummer två är våga satsa och inte ge upp för att du kommer alltid möta någon som säger det här kommer inte funka eller det här är en utmaning, men detta är ok. Min uppgift är ju att jag ska ta mig genom utmaningen. Tredje tipset är, förstå innebörden av att bygga upp ett företag och inte starta ett företag.

Vad menar du med det?

– Det jag menar är att ett företag går igenom olika faser till exempel Snaptive, vi började som en startup projekt och nu är det en hel organisation med 20 personer. Vi började jobba på en gång och vi har mött utmaningar i två och ett halvt år och möter det än idag. Vi har satt en tidsplan för hur vi ska bygga upp någonting istället för bara starta och driva det. Det är samma sak som med ett hus, du börjar ju från botten och jobbar upp dig ända till taket. 

Vad är nästa steg för Snaptive? 

– Nästa steg för Snaptive är att etablera oss i Sveriges kommuner. Vi är ute efter ett nätverk och vi är ute efter att jobba med rätt människor. Därför brukar vi säga att det just nu är vi ute efter att hitta rätt samarbetspartners som vill jobba med oss och driva det här framåt. Vi har ett bra resultat och vill testa det över hela Sverige. Så vi behöver rätt samarbetspartners.